Posted on

Bra att tänka på när du ska flytta ihop

Du och din partner är väldigt kära, har svårt att vara ifrån varandra och har nu bestämt att flytta ihop med hjälp av erixonflytt.se. Det dyker upp en perfekt bostad som passar er perfekt. Men det är inte bara att flytta ihop och vara helt säker på att förälskelsen håller hela livet ut. Det finns en hel del saker att tänka på och här nedan kan du läsa om vissa saker som är av stor vikt att ha koll på.

Sambolagen
När du blir sambo är det sambolagen som gäller och den säger att din partner kanske tros ha rätt till saker som du har betalt för, men så är det inte. Det är därför sambolagen finns, den ska skydda personer som lever i ett samboförhållande. Om du och din partner någon gång i framtiden vill flytta isär, är sambolagen till för att ge skydd åt den partnern som har svagast ekonomi. Så det är inte alltid som den som införskaffat saker till hushållet som får behålla det. Dessa saker är det som du eller din partner köpt för att äga tillsammans.

Men om du till exempel har köpt dig en dyr dator som du själv använder får du behålla den när förhållandet tar slut. Har du och din partner däremot köpt en tv så räknas den som gemensamt bruk oavsett vem som betalat för den. Finns inget samboavtal har din partner rätt till hälften av värdet på de saker som köpts gemensamt. Kanske det känns onödigt att skriva ett samboavtal när du är kär, det ska väl aldrig ta slut mellan dig och din partner, kanske du tänker. Men precis som ett äktenskapsförord är det en stor säkerhet att skriva ett. Vet du inte hur det görs är det bara att kontakta en jurist som även kan berätta vad som gäller.

Bostad
Även bostaden räknas som gemensam egendom. Bostaden är det känsligaste av alla egendomar. Även om du köpt bostaden kan den räknas som gemensam egendom och du kan behöva sälja den för att köpa ut din partner. Han/hon har sin fulla rätt att kräva hälften av värdet.

Skulder
Det kan vara bra att kolla upp din partners ekonomi innan ni flyttar ihop. Har han/hon stora skulder men inga tillgångar kan Kronofogdemyndigheten utmäta saker som är era gemensamma. Så även om ni är kära upp över öronen krävs lite smart tänkande. Innan flyttlasset går är det bra att ha diskuterat öppet om allt, så inga överraskningar kommer och förstör ett lyckligt förhållande. Förhoppningsvis ska förhållandet hålla i alla år och att du och din partner får åldras tillsammans, se barn och barnbarn växa upp.